Η Ολιστική Οδοντιατρική καταδεικνύει την ανάγκη να τροποποιηθεί η βιοχημική προσέγγιση της ασθένειας, επισημαίνοντας την ενοποίηση των κλασσικών και εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων.

Η αυξανόμενη τάση για ολιστικές, εναλλακτικές θεραπείες αφορά και την οδοντιατρική και έτσι αρχίζουμε να εξετάζουμε τα δόντια στο ευρύτερο πλαίσιο της υγείας του οργανισμού. Θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως της Ομοιοπαθητικής, του Βελονισμού, της Βιολογικής Οδοντιατρικής είναι αποδεκτές από τον οδοντίατρο της Ολιστικής Οδοντιατρικής.

Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας, η οποία θεραπεύει χωρίς παρενέργειες. Η Ομοιοπαθητική στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού κινητοποιώντας την άμυνα του και αποκαθιστώντας υγεία του.

Η Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική εφαρμόζει τη συνεργατική δράση της Οδοντιατρικής και της Ομοιοπαθητικής. Ασθενείς με κροταφογναθικές διαταραχές, φαίνεται από έρευνες, ότι έχουν καλά θεραπευτικά αποτελέσματα μέσω της Ομοιοπαθητικής θεραπείας. Άλλο παράδειγμα, συνεργατικής δράσης της Ομοιοπαθητικής με την Οδοντιατρική, είναι η αντιμετώπιση περιπτώσεων περιοδοντίτιδας. Η Ομοιοπαθητική, μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, δρα επικουρικά μαζί με την Οδοντιατρική στην αντιμετώπιση ακόμη και σοβαρών περιπτώσεων περιοδοντίτιδας.

Ο Βελονισμός, είναι μία πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος, (Κίνα, τρίτη χιλιετία π.Χ.).Η θεραπεία στον Βελονισμό γίνεται μέσω της χρήσης βελόνων που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία που βρίσκονται στους μεσημβρινούς, μέσω των οποίων ρέει η ζωτική ενέργεια (Qi) στον οργανισμό.

Ο Βελονισμός επίσης μπορεί να έχει εφαρμογή σε διάφορες οδοντιατρικές καταστάσεις όπως η Νευραλγία του τριδύμου, η ενίσχυση (ή αντικατάσταση, όπου απαιτείται) της συμβατικής αναισθησίας κ.α.

Σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, βρέθηκε ότι οι ασθενείς με κροταφογναθικές διαταραχές, που έκαναν βελονισμό, είχαν μεγάλη βελτίωση στον πόνο τους.

Οι μεσημβρινοί και τα δόντια

Σύμφωνα με τις αρχές του βελονισμού το κάθε δόντι συνδέεται με συγκεκριμένα όργανα και συστήματα οργάνων. Έτσι η δυσλειτουργία σε κάποιο δόντι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού.

  • Οι κοπτήρες και οι κυνόδοντες βρίσκονται σε μεσημβρινούς που συνδέονται με τα νεφρά, το ήπαρ και την ουροδόχο κύστη.
  • Οι μεσημβρινοί των προγομφίων και των γομφίων συνδέονται με το στομάχι, το πάγκρεας και το παχύ έντερο.
  • Οι φρονιμίτες συνδέονται με την καρδιά.

Η Βιολογική Οδοντιατρική είναι ένας όρος που προτάθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία της Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας (IAOMT). Σύμφωνα με αυτή: «Επιζητείται πάντα ο ασφαλέστερος και λιγότερο τοξικός τρόπος για να επιτευχθεί η θεραπεία των δοντιών». Η IAOMT συστήνει τεχνικές ασφαλούς αφαίρεσης των εμφράξεων που περιέχουν υδράργυρο.

Με βάση την ενημερωμένη επιστημονική έρευνα, η Διεθνής Ακαδημία της Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας (IAOMT) συστήνει τεχνικές για την αφαίρεση των υπαρχόντων εμφράξεων αμαλγάματος – οδοντικού υδραργύρου – ώστε να συμβάλλει στη μείωση των πιθανών αρνητικών αποτελεσμάτων στην υγεία λόγω της έκθεσης στον υδράργυρο. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις αφορούν τόσο τους ασθενείς όσο και τους οδοντιάτρους.

Εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση του αμαλγάματος είναι κυρίως οι εμφράξεις με σύνθετη ρητίνη και οι εμφράξεις με υαλοιονομερή υλικά. Άλλα υλικά που μπορούν να επιλεγούν για την αντικατάσταση των εμφράξεων υδραργύρου (μαύρα σφραγίσματα) είναι η πορσελάνη και ο χρυσός. Οι περισσότεροι ασθενείς, επιλέγουν τις εμφράξεις σύνθετης ρητίνης, επειδή το λευκό χρώμα ταιριάζει καλύτερα με τα δόντια και το κόστος των εμφράξεων αυτών, θεωρείται μέτριο.

Στόχος λοιπόν, της Ολιστικής Οδοντιατρικής, είναι πως η θεραπεία των δοντιών θα γίνεται όσο το δυνατόν, με λιγότερη επιβάρυνση της βιολογίας του οργανισμού. Η Ολιστική προσέγγιση της Οδοντιατρικής περιλαμβάνει την εξέταση του στόματος και των δοντιών, ως μέρος του οργανισμού, επιχειρώντας να συνδέσει την κατάσταση της στοματικής κοιλότητας με την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Έτσι θεραπεύοντας τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας, μέσω της ολιστικής προσέγγισης, βελτιώνεται το επίπεδο υγείας όλου του οργανισμού.

Άρθρο του Αλμπάνη Ιωάννη, Οδοντιάτρου – Ομοιοπαθητικού

Βιβλιογραφία
  • Όργανον της Θεραπευτικής Τέχνης – Σαμουήλ Χάνεμανν
    μετάφραση κ. Γιώργου Παπαφιλίππου, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος
  • Η Νέα Διάσταση στην Ιατρική – Βυθούλκας Γιωργος
  • Levels of Health – practical applications and cases – second volume of Science of Homeopathy by George Vithoulkas – Erik van Woensel
  • Σημειώσεις από το Εκπαιδευτικό έργο της «Ελληνικής Εταιρείας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Οδοντιατρικής»
  • Άτλαντας Βελονισμού – Carl – Herman Hempfen, M.D., Vella Wortman Chow, M. D., μετάφραση Γεωργαντάκης Ιωάννης – Εκδόσεις IT
  • Acupuncture therapy in the management of the clinical outcomes for temporomandibular disorders: A PRISMA-compliant meta-analysis. Wu JY, Zhang C, Xu YP, et al. Medicine (Baltimore) 2017, 96(9)
  • Ιατρικός Βελονισμός, η αρχαιότερη σύγχρονη θεραπεία –Δρ. Δημήτριου Βασιλάκου
  • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Υδράργυρος στην υγειονομική περίθαλψη: Έγγραφο πολιτικής. Γενεύη, Ελβετία; Αύγουστος 2005: 1. Διατίθεται από: http://www.who.int/water_sanitation_health/medicalwaste/mercurypolpaper.pdf. Πρόσβαση στις 14 Μαρτίου 2019.
  • International Academy of Oral Medicine and Toxicology (IAOMT) Position Paper against Dental Mercury Amalgam Fillings for Medical and Dental Practitioners, Dental Students, Dental Patients, and Policy Makers