Η αντικατάσταση των εμφράξεων αμαλγάματος προτείνεται από την Ολιστική Οδοντιατρική, που πρεσβεύει ότι η θεραπεία των δοντιών πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν με ασφαλείς τεχνικές και υλικά που προκαλούν τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στη βιολογία του οργανισμού.

Με βάση την ενημερωμένη επιστημονική έρευνα, η Διεθνής Ακαδημία της Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας (IAOMT) συστήνει τεχνικές για την αφαίρεση των υπαρχόντων εμφράξεων αμαλγάματος -κράματα υδραργύρου- ώστε να συμβάλλει στη μείωση των πιθανών αρνητικών αποτελεσμάτων στην υγεία λόγω της έκθεσης στον υδράργυρο. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις αφορούν τόσο σε ασθενείς όσο και σε οδοντιάτρους.

Εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση του αμαλγάματος είναι κυρίως οι εμφράξεις με σύνθετη ρητίνη και οι εμφράξεις με υαλοιονομερή υλικά. Άλλα υλικά που μπορούν να επιλεγούν για την αντικατάσταση των εμφράξεων υδραργύρου (μαύρα σφραγίσματα) είναι η πορσελάνη και ο χρυσός.

Οι εμφράξεις σύνθετης ρητίνης έχουν σήμερα σχεδόν αντικαταστήσει τις εμφράξεις αμαλγάματος. Είναι αισθητικά πιο αποδεκτές, δεν υπάρχει ο κίνδυνος τοξικότητας του υδραργύρου και το κόστος των εμφράξεων αυτών θεωρείται μέτριο.

Η αφαίρεση των εμφράξεων αμαλγάματος και η αντικατάστασή τους με εμφράξεις σύνθετης ρητίνης προτείνεται από την Ολιστική Οδοντιατρική, που πρεσβεύει ότι η θεραπεία των δοντιών πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν με ασφαλείς τεχνικές και υλικά που προκαλούν τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στη βιολογία του οργανισμού.