Για την προστασία τόσο του ασθενούς, όσο και του οδοντιάτρου, κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης των εμφράξεων αμαλγάματος, χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλούς αφαίρεσης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί o οποιοσδήποτε κίνδυνος από την «πρόσληψη υδράργυρου» (διασπορά του υδράργυρου στον οργανισμό).

Οι εμφράξεις σύνθετης ρητίνης έχουν σήμερα σχεδόν αντικαταστήσει τις εμφράξεις αμαλγάματος (μεταλλικά σφραγίσματα). Είναι αισθητικά πιο αποδεκτές, απαιτούν μικρότερη αφαίρεση οδοντικής ουσίας και δεν υπάρχει ο κίνδυνος τοξικότητας του υδραργύρου, ο οποίος εμπεριέχεται στις εμφράξεις αμαλγάματος.

Η έμφραξη (σφράγισμα) αποτελεί μία από τις πλέον συνηθισμένες οδοντιατρικές εργασίες. Αντικαθιστά ένα τμήμα της οδοντικής ουσίας που λείπει λόγω τερηδόνας ή κάποιου ατυχήματος. Τα «λευκά σφραγίσματα» ή «σφραγίσματα στην απόχρωση των δοντιών» είναι πολυμερή αποκαταστατικά υλικά υψηλής αισθητικής, καθώς δεν ξεχωρίζουν χρωματικά από το φυσικό δόντι.

Μετά από τοπική αναισθησία, η τερηδονισμένη περιοχή του δοντιού αφαιρείται προσεκτικά. Το δόντι παρασκευάζεται και το υλικό τοποθετείται εντός της παρασκευασμένης κοιλότητας με την τεχνική της διαστρωμάτωσης. Το υλικό αυτό «φωτοπολυμερίζεται», δηλαδή «σκληραίνει» με ένα φως υψηλής έντασης.

Οι εμφράξεις σύνθετης ρητίνης -composites- ενδείκνυνται όταν η παρασκευασμένη κοιλότητα του δοντιού είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Όταν η κοιλότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη, χρησιμοποιούνται ένθετα ή επένθετα, δηλαδή εμφράξεις από ρητίνη ή κεραμικά υλικά που κατασκευάζονται στο εργαστήριο.

Στο πρώτο ραντεβού γίνεται η προετοιμασία του δοντιού και η λήψη αποτυπώματος και σε ένα δεύτερο η έμφραξη συγκολλείται στο δόντι.

Οδοντιατρείο Οδοντίατρος Θεσσαλονίκη - Εμφράξεις σύνθετης ρητίνης